606 poze   112711 vizite

Cuibul

Oul se afla mereu in contact cu corpul pasarii, cu celelalte oua si cu materialele din care este construit cuibul. Asa ca pentru incubarea oualor in bune conditii, cuibul devine o "piesa" foarte importanta. Cred ca gastele domestice au mai pierdut din abilitatea de construi cuibul, probabil ca cele salbatice sunt mai dibace la acest capitol.

Am stocat cuiburile pentru a fi folosite din nou la al doilea ciclu de boboci din anul acesta dar mare mi-a fost mirarea cand pauza a fost doar de zece zile. Peste zece zile a aparut deja primul ou iar acum s-au adunat deja vreo zece. Gastele sunt foarte agitate, zboara devreme in curte si cred ca isi cauta cuiburi noi. Fapt nemaiintalnit la ele, zboara pe acoperisul adaposturilor...cred ca isi cauta un nou cuib mai sigur decat cel in care si-au "pierdut" primii boboci.

Aseara la ora 21 am mai facut o ultima verificare si nu mica mea fost mirarea cand am gasit gascanul asezat peste oua. De fapt el a incalzit ouale pana ce favorita lui a iesit la mancare. Pe fermaderatesigaste.blogspot.ro/p/blog-page_2279.html am pus si un clip cu "schimbul de tura" la clocit.
WP_005218
WP_005218
WP_005217
WP_005217
WP_005213
WP_005213
WP_005211
WP_005211
WP_005222; de straja
WP_005222
WP_005222; de straja
WP_005222
WP_005538
WP_005538
WP_005545
WP_005545
WP_005540
WP_005540
WP_005545
WP_005545
WP_005552
WP_005552
WP_005552
WP_005552

Comentarii album • 62
CosminN 4 mai 2014  
Ce mai fac femelele "alpiniste"?
Raportează
raadu 5 mai 2014  
Femelele "alpiniste" au revenit pe "pamant". Dupa cateva saptamani zbuciumate, cand nu le ajungeau acoperisurile, au devenit atat de nezburatoare incat nici poarta nu o mai trec in zbor. Explicatia: au intrat in naparlire! Rezumand stam cam asa: trei dintre ele, care au inceput sa oua la scurt timp dupa ce le-am luat bobocii, nu au zburat pe acoperisuri si nu au naparlit, celelalte trei au cautat ceva (cuib sau boboci) vreo trei saptamani dupa care s-au linistit si au inceput sa-si piarda penele. Cu toate astea, cred ca tot le voi determina sa mai depuna o serie de oua.
Raportează
CosminN 5 mai 2014  
Avand in vedere ca au inceput naparlirea, cu siguranta vor mai depune o ponta.
Merfeti cu pasi repezi spre niste recorduri greu de egalat chiar de cei cu experienta multa in domeniu.
Raportează
raadu 5 mai 2014  
Multumesc pt.laude,au un efect foarte bun asupra mea. Mie nu mi se pare ca as fi realizat sau descoperit mare lucru, sunt multe,multe ore de observatii este adevarat, insa cred ca tehnologia de reproductie nu este atat de complicata, ele raspund la diferiti stimuli. Ceea ce nu stiu inca, este de ce nu raspund uniform, ca in cazul din primavara asta; unele nu au naparlit si s-au grabit sa depuna inca un rand de oua iar celelalte au batut pasul pe loc, au cautat, au fost agitate si au intrat apoi in naparlire. Am o ipoteza dar inca nu sunt sigur ca este corecta, si anume varsta. Ramane de vazut.
Multumesc !
Raportează
CosminN 5 mai 2014  
Nu sunt laude sunt doar constatari personale si nu aveti pt. ce sa-mi multumiti!
Sub aspectul informatiilor (deci fara legatura cu pozele postate), pagina d-voastra este cea pe care o urmaresc cel mai indeaproape.
In general, pe sunphoto, intri doar ca sa privesti poze pt. ca informatie nu prea gasesti. Mai sunt vreo doi care detin ceva cunostinte in domeniul acesta al pasarilor de curte, dar sunt extrem de deficitari in exprimare (probabil din cauza ingamfarii).
Cum la d-voastra nu este cazul nici pe departe, repet, accesez cu placere aceasta pagina si cu maxim interes.
Invat mereu cate ceva nou!

Referitor la cat de mportanta este perioada pe care o aloci observatiilor peeaonale, anul acesta sotia, fara sa-mi spun macar, a "bagat sub lupa" o rata leseasca pe care o avem de cativa ani si a urmarit tot ce face pe perioada incubatiei. Efectiv a pus in aplicare ceea cea a "invatat-o" si .... rezultatele le vom "face publice" ceva mai tarziu.

Spor la observatii!
Ca intotdeauna, tin aproape. ;)
Raportează
raadu 5 mai 2014  
Ma abonez si eu la acele rezultate. Mai mult decat probabil au sa-mi foloseasca.
Am pus si voi pune pe aceasta pagina intotdeauna informatiile dintr-un impuls altruist, pentru aceia care sunt pasionati si cauta sa progreseze. Din propria-mi experienta stiu cat de bine prinde cand dupa indelungi cautari reusesti sa gasesti informatia dorita sau reusesti sa-ti explici unele lucruri.
Raportează
CosminN 6 mai 2014  
M-ati pus pe ganduri cu ipoteza legata de varsta si am "meditat" putin.
Astfel, plecam de la premisa ca o gasca poate face in medie 10 oua pe an timp de 10 ani, in conditii de intretinere, deci inclusiv adapost si furajare, de tipul sistemului extensiv - traditional gospodaresc. Situatie ipotetica!
Ei bine, nu cumva atunci cand parametrii de intretinere se schimba ("jocul" cu lumina si chiar temperatura, furajarea mult imbunatatita, etc.), gasca va putea face in medie 20 de oua pe an (in mai multe ponte anual sa zicem) insa perioada in care va fi capabila sa depuna oua se va reduce proportional?
Cu alte cuvinte, gasca "noastra" va avea sa spunem 100 de "ousoare" pe care si le va "imparti" in mai multe sau mai putine pe an (in functie de cele mai sus expuse).
Raportează
raadu 6 mai 2014  
Este adevarat ca numarul de ovule atat la pasari cat si la mamifere este finit si femelele il au inca de la nastere, urmand ca pe parcursul vietii sa se matureze si sa devina oua in cazul pasarilor. Nu stiu cu cate proto-ovule se naste o gasca dar dupa calculul pe care l-ati expus pot fi 100 poate 150. In literatura de specialitate este data ca norma de exploatare a gastelor nu varsta ci numarul de cicluri de ouat per total viata productiva, cred tocmai din aceasta cauza. Acum la mine situatia este tocmai pe dos, cele tinere nu au mai ouat in timp ce, cele in varsta au facut-o. In toamna anului trecut cele batrane au fost mai lenese iar cel tinere mai harnice. Sunt oarecum buimacit.
Raportează
CosminN 7 mai 2014  
Complicata speta!
Raportează
aditzaaa 24 aprilie 2014  
asa multe oua ai pus la gasca eu am pus 11
Raportează
raadu 5 mai 2014  
Nu sunt mai mult de 11 nici aici.
Raportează
aditzaaa 23 aprilie 2014  
si la mine sta gascanul in cuibar langa gasca dar nu tot timpul.
Raportează
CosminN 21 aprilie 2014  
In literatura de specialitate veche, am gasit mentionat faptul ca gascanii clocesc cu schimbul cu gastele.
Cum n-am vazut niciodata gascan clocind, mereu m-am intrebat ce anume i-a facut pe autori (ca n-am citit acest lucru doar intr-o lucarre) sa spuna ca gascanii clocesc.
Ei bine, mai mult ca sigur, astfel de spete i-au facut sa scrie.
Din poze nu putem decat sa constatam ca, intr-adevar, gascanii pot cloci.

Nu ma mai mira nimic; ratoiul meu Saxon, isi schimba perechea la cuib. Ce-i drept, inca femela nu s-a asezat la clocit dat petrece destul de mult timp in cuib atat ea cat si masculul.
Raportează
raadu 21 aprilie 2014  
Cand eram mic (10-12 anisori) tin minte ca ai mei aveau o gasca pusa la clocit, iar intr-o zi a zburat pe apa si nu s-a mai intors. Gascanul (tot unu' alb) i-a luat locul si a dus treaba pana la capat ingrijindu-se si de boboci.
Eu pun aceasta "indeletnicire" pe seama comportamentului de pereche pe care-l au unii dintre ei. De fapt e usor de observat cum isi urmareste cu atentie genele pe tot traseul de la procreere pana la bobocul matur daca pot spune. In perioada de imperechere nu se mai deslipeste de favorita lui, apoi cat tine clocitul sta tot langa cuib, iar dupa ce ies bobocii e cel mai mare aparator al grupului.
Acum e foarte indragostit de oua si de cuib, sunt bunul cel mai de pret in aceasta perioada.
Raportează
CosminN 21 aprilie 2014  
Si Gunar este extrem de atasat de Ingrid si feroce in apararea cuibului insa niciodata nu a avut tentative de clocit.
A mai intrat in cotetul unde este cuibul, l-a inspectat, a atins cu ciocul ouale insa doar atat.
Ce sa mai, aceasta linie de gaste este deosebita si, din cele relatate, sa pare ca este o linie - o populatie locala, foarte veche care isi pastreaza caracteristicile.
Zbor la apa, clocit, bune mame etc.
Raportează
Dragos88 7 aprilie 2014  
Uitandu-ma la ultimele poze pot spune un singur lucru: "Am trait s-o vad si p-asta". La fel ca prietenul CosminN gastele dumneavoastra si toate informatiile pe care binevoiti sa le impartasiti cu noi ma fascineaza!
Raportează
raadu 7 aprilie 2014  
Cu mare placere !
Raportează
gpadurariu 7 aprilie 2014  
Nu cumva bobocii sunt in aceeasi curte si gastele ii aud? Eu am patit frecvent asa ceva, dadeam bobocii de la 3-4 mame la o singura gasca si celelalte ramanand fara boboci ii aud sau ii cauta. Asta dureaza si pana la 3saptamani, boboacele facand cel mai mare taraboi, gastele de 2 sau mai multi ani se linisteau mai repede .
Raportează
raadu 7 aprilie 2014  
Nu sunt acolo.
Raportează
CosminN 7 aprilie 2014  
N-am vazut pana acum gaste domestice pe acoperisuri.
Daca ar fi ale mele, le-as face o gaura astfel incat sa poata intra in pod sa-si faca cuburi.
Stiu ca poate suna ciudat dar mi-ar facea o deosebita placere sa le vad zilnic cum coboara si apoi urca in zbor la cuburile lor.
Raportează
raadu 7 aprilie 2014  
Gand la gand...si eu ma gandeam sa iau o scandura sau doua incat sa poata intra in podul acela care oricum nu este folosit. Pe urma as mai decongestiona spatiul jos unde oricum e mare aglomeratie.
Raportează
CosminN 7 aprilie 2014  
Filmele americane de actiune joaca deja la pitici!
Raportează
raadu 7 aprilie 2014  
:)
Raportează
CosminN 7 aprilie 2014  
In aceste poze, mai mult decat in celelalte, se vede forma lor deosebita de gaste salbatice.
Ce-i drept, vin dupa clocit (fanonul fiind "consumat") dar totusi .....
Raportează
CosminN 6 aprilie 2014  
Odata cu exterminarea lupilor in anumite state din S.U.A., coiotii, vulpile si ratonii s-au inmultit peste masura.
In aceste conditii, populatiile de Gaste Canadiene au avut foarte mult de suferit.
Ei bine, aceasta pasare atat de inteligenta, si-a pus creierasul la munca si a cautat o solutie pt. a se putea reproduce in continuare cu succes.
Astfel, daca in apa bobocii erau in siguranta, atunci poate ca ouale ar fi fost in siguranta in .... aer.
Iaca asa, in loc sa mai cuibareasca pe sol, anumite perechi au cautat inaltimile si astfel au ocupat cuiburile Vulturilor Pescari sau platformele puse la dispozitie pt. ei de ornitologi. Pontele au fost in siguranta, bobocii au eclozat in liniste aparati de proprietarii cuiburilor de catre parintii lor mai mult decat curajosi si lucrurile au reintrat in normal.
Nu stiu daca si-or fi dat vr-un sms, mail sau scrisoare gastele d-voastra cu cele Canadiene dar se pare ca doresc sa puna in aplicare aceeasi solutie pt. a fi parinti cu drepturi depline.

Odata cu aceasta noua ponta, se pune in mod firesc intrebarea: este oare posibil ca de la o gasca sa se poata obtine pe an nu 1, nici 2, ci chiar 3 ponte?
Sunteti probabil singurul om din tara asta care poate raspunde la aceasta intrebare.
Mie nu-mi ramane decat sa urmaresc fascinat aceasta pagina de sunphoto.
Multumesc ca ati creat-o!
Raportează
raadu 6 aprilie 2014  
Am spus ca probabil isi cauta cuiburi la inaltime deoarece pe doua dintre ele le-am vazut in ultimele doua saptamani, aproape zilnic zburand pe acoperisuri si voind parca sa intre in ceea ce odata a fost fanar pentru vite. Daca am sa le mai surprind o sa le fac niste poze. Cred ca avantajul de a zbura cu usurinta li-l confera si faptul ca dupa o luna de clocit sunt foarte usoare. E la fel de adevarat ca dupa ce au scos bobocii, ele nu au mai avut acces la cuib, altfel ar fi clocit in continuare.
Ma uimeste analogia pe care o faceti cu gastele canadiene. Nu stiam despre aceasta adaptare a gastelor canadiene, dar se pare ca e un fapt cat se poate de veridic.
Nu stiu daca sunt posibile 3 ponte pe an; cred ca as forta foarte mult limitele biologice ale pasarii si epuizarea ar aparea mult mai devreme. Ca simplu fapt (sa-i spun stiintific) as putea sa incerc sa provoc inca o ponta, dar am mari rezerve ca aceasta ar putea deveni o practica curenta de productie chiar daca ar fi sa se intample.
Sunt foarte magulit de atributul pe care mi-l acordati de a fi "singurul detinator al secretului" de aceea il voi si considera o provocare.
V-am promis in iarna un videoclip cu zborul din curte. Nu am reusit sa-l prind decat din strada dar tot e mai mult decat nimic. Va spuneam despre pregatirea dinaintea decolarii. Partial se poate vedea in acel clip ceea ce va spuneam atunci, despre cooperarea in vederea decolarii prin semnale sonore si comportament. Puteti urmari clipul pe fermaderatesigaste.blogspot.ro/p/blog-page_2279.html
Raportează
CosminN 6 aprilie 2014  
Sunt un spectator la o piesa de teatru care ma fascineaza.
Ma bucur din plin de fiecare scena.

Am vazut filmul cu gastele in strada, pe zapada.
Constat urmatoarele: gastele se sfatuiesc, mai intai cateva si destul de rar (ca si frecventa cu care scot sunetele). Apoi, toti indivizii se alatura sfatului si frecventa sunetelor creste.
La secunda 44-45 se aude ceea ce au cred ca este sunetul de decolare al acestui card. Este sunetul care "rupe ritmul". Primul sunte "inalt" care se aude in inregistrare.
As fi extrem de interesat daca ati putea sa-mi spuneti care individ il scoate!
Raportează
raadu 6 aprilie 2014  
Am observat ca cea mai nelinistita si doritoare de zbor era in fiecare dimineata cea din mijloc, cu pata de culoare mai inchisa pe spate, care de fapt este cea mai mica in rang. Observati cum ea sta in mijlocul cercului si se misca tot timpul si vocifereaza, in timp ce gascanul senior din dreapta tine aproape de iubita lui din fiecare primavara, veterana cardului, iar gascanul junior isi aranjeaza o pana langa una dintre femele care se aseaza pe zapada sa-si incalzeasca picioarele.
Mie mi se pare a fi sunet de gascan si i-l atribui masculului alb din fata grupului.
Raportează
raadu 6 aprilie 2014  
Urmariti va rog femela asezata langa masculul alb din fata. Ea nu se ridica pentru zbor decat la semnalul masculului.
Raportează
CosminN 6 aprilie 2014  
M-am uitat si mai atent acum.
Nu aveam cum sa nu observ inca de la inceput agitatia femelei cu sa mare insa nu observasem relaxarea aparenta a femelei care sta culcata.
Se pare ca aveti dreptate. Acea femela stie ca gascanul ei va da startul si nu face altceva decat sa-si conserve energia pt. acel moment. Agitatia ar fi de prisos.

In comuna d-voastra, mai sunt si alte carduri care pleaca la apa in zbor?
Raportează
raadu 6 aprilie 2014  
Interesant raspuns, nu m-am gandit la asta dar este posibil sa aveti dreptate. Probabil femela din mijloc nefiind dorita de nici unul din indivizii cardului, se simte in nesiguranta si vrea sa ajunga la apa cat mai repede.
Daca reusiti sa vedti clipul pana la final, grupul zboara pe langa niste copaci si apoi dispare, aterizand pe luciul apei.
Raportează
CosminN 6 aprilie 2014  
Nu cumva femela cu sa mare nu vrea sa ajunga la apa cat mai repede ci la iubitul ei care o asteapta acolo (fiind probabil din alt card)?
Intreb doar, este o supozitie!
Raportează
raadu 6 aprilie 2014  
Doar a vecinilor din dreapta si din stanga, respectiv inca 4 carduri.
Raportează
CosminN 6 aprilie 2014  
Aceste carduri au legaturi de rudenie cu cardul d-voastra?
Raportează
raadu 6 aprilie 2014  
Desigur, pe apa unele femele pleaca subit de langa grup si atunci poate sa apara un mascul strain cu care se calca. Gasca cu sa inchisa pe spate pare sa provina dintr-o asemenea imperechere.
Raportează
CosminN 6 aprilie 2014  
Nu la asta ma refeream ci la o legatura de rudenie si mai stransa.
Intrebam deci daca provin cumva toate exemplare (sau, ma rog, majoritatea lor) din aceeasi "linie".
Raportează
raadu 7 aprilie 2014  
In proportie de 70 - 80% indivizii din cardurile vecinilor sunt foarte asemanatori intre ei, adica seamana foarte bine cu ale mele, mai putin cu cea agitata.
Mereu ma surprindeti cu raspunsurile, cred ca aveti dreptate in legatura cu gasca agitata.
Raportează
CosminN 7 aprilie 2014  
Inseamna ca atat d-voastra cat si vecinii detineti in curti o comoara nepretuita. Nu-i vreo gluma!
De mai multa vreme sunt convins ca aveti una dintre cele mai arhaice "linii" (ca sa nu spun - inca - rase) de gaste din Europa. Asta este si motivul pt. care ma gandesc mult la ce sa renunt dintre pasarile mele pt. a lua de la d-voastra o mica familie de astfel de gaste la toamna.
Referitor la raspunsuri, cu ochii mintii, mi-am facut o imagine de ansamblu si incerc sa vad daca prind contur anumite aspecte legat de aceste gaste "salbatice" (sper ca nu deranjeaza termenul pentru ca nicidecum nu il folosesc cu sensul peiorativ).
Raportează
raadu 7 aprilie 2014  
Am gresit cand am spus intr-o postare de mai sus"gascanul senior din dreapta" , se afla de fapt in stanga iar in dreapta sunt doua femele.
Raportează
CosminN 7 aprilie 2014  
Dupa descrierea facuta (exemplar care isi aranjeaza penele, pasarea care isi incalzeste picioarele etc.) mi-am dat seama care este de fapt gascanul senior (cel din stanga, tinand aproape de soata lui) si de aceea am trecut mai departe fara sa cer alte lamuriri.
Raportează
doruB 6 aprilie 2014  
Nu prea am inteles!!!!Au scos bobocii si dupa zece zile au ouat????
Raportează
raadu 6 aprilie 2014  
Da, dupa 10 zile au ouat.
Raportează
doruB 6 aprilie 2014  
de necrezut!Nu stiam ca e posibil!Felicitari pt asemenea giste!
Raportează
raadu 6 aprilie 2014  
Prima ponta a fost de 11 oua, daca la a doua mai depun vreo 9 atunci 20 de oua pe an nu e foarte mult pentru o gasca. Foarte mult este ca ea le si cloceste si acesta e un efort destul de mare!
Raportează
doruB 6 aprilie 2014  
Asa ziceam si eu pt ca dupa 4 saptamini de clocit sunt stoarse de energie!E fantastic ca in 10 zile se pot reface astfel incit sa oua!
Eu am vazut in trecut giste care cresteau prima serie de boboci si dupa ce acestia erau mari faceau al doilea rind de oua pe la sfirsitul verii!
Raportează
raadu 6 aprilie 2014  
Cam asa se intampla si cu ale mele, anul trecut chiar mai rau au ouat prin august si am avut boboci mici in septembrie. Cred ca tot secretul este in jocul cu lumina. Anul acesta le-am dat altfel portia de lumina... Dupa cativa ani de experimente voi fi in stare sa afirm ca un anume program de lumina determina un anumit comportament reproductiv la gasca.
Raportează
doruB 7 aprilie 2014  
Si probabil conteaza si faptul ca ai luat bobocii de la ele!
Raportează
raadu 7 aprilie 2014  
Posibil...
Raportează
CosminN 19 februarie 2014  
Am o intrebare (da, inca una :)) vazand cuibul din poze: gasca mea Ingrid (Embden) atunci cand are cuib mare (ca si suprafata desfasurata) pus la dispozitie are tendinta, la fiecare urcare in cuib (indiferent de stadiul in care se afla incubatia), de a relua episodul construirii cuibului.
Cu alte cuvinte, desi cloceste de o saptamana spre exemplu, la o noua urcare in cuib, in loc sa dezveleasca ouale (de plapuma de pus si paie tocate) si sa se aseze pe ele, nu le limiteaza la atat ci incepe sa "roteasca" din nou, in felul acesta "imprastiind" ouale (in loc sa se adune si mai mult) si chiar fisurand cate unul.
Aveti vreo femela care sa se comporte asa?
Pt. a incerca sa "remediez" acest comportament, anul acesta ii voi pune la dispozitie (de fapt am si facut-o deja) un cuib adanc plin cu paie insa nu foarte mare astfel incat sa o "constrang" sa nu mai ravaseasca ouale.
Ce parere aveti de cele mai sus relatate?
Multumesc!
Raportează
raadu 19 februarie 2014  
Acele miscari care de multe ori parca numai imita facutul cuibului le au si ale mele,de multe ori chiar si cand ies afara pt alimentatie, etc.dar niciodata nu am obsevat la vreo una sa-si imprastie ouale sau sa le amestece cu materialul din cuib. Cred ca acest comportament pe care il are Ingrid ca dealfel toate gastele, este programat genetic, iar in cazul lui Ingrid e undeva o "scapare", rasa ei fiind oarecum mai indepartata de tulpina salbateca decat ale mele. O explicatie foarte frumoasa in acest sens o da Richard Dawckins in cartea GENA EGOISTA si este vorba despre dansul albinelor,unde el face o demonstratie ca acesta este programat genetic, unele dintre albine executand doar o parte din el,acesta nemaiavand valoare in acest caz. Dansul albinelor este un mesaj codificat pe care albina care a descoperit o sursa de hrana le indica celorlalte directia si distanta.
Incercati cu un cuib mai stramt,poate asa nu o sa le imprastie.
Nu ma deranjeaza intrebarile, sunt mereu interesante.
Oricand si cu multa placere. O seara buna !
Raportează
Yustyn 18 februarie 2014  
Asteptam pufosii sa umple cuibul :)
Raportează
raadu 19 februarie 2014  
La jumatatea lunii martie speram sa ii avem!
Raportează
gpadurariu 18 februarie 2014  
Bine captusit, spatios, are loc sa se roteasca pe oua, daca sunt si ouale fecundate sunt toate sansele sa iasa toti bobocii!!! Bafta!!
Raportează
raadu 19 februarie 2014  
La 5 zile am facut ovoscopia si doar 1 din 49 avea probleme, asa ca sansele sunt mari.
Raportează
stefan99 18 februarie 2014  
Foarte frumos bafta la boboci!
Raportează
raadu 19 februarie 2014  
Multumesc!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.